Otok Brač - Biser Jadrana

Otok je vjerojatno dobio ime po jelenu, kultnoj životinji ilirskih plemena koja su ga nastanjivala – brentos. Grci su ga zvali Elaphusa i Bretanide od elaphos – jelen. Da je u prapovijesno doba na Braču bilo jelena, svjedoče i nalazi u špilji Kopačini. Rimski povjesničar Polibije naziva ga Bretia, Plinije Stariji Brattia, a u Antinojevom putopisu iz 4. stoljeća naziva se Bractia.
Zlatni rat, Vidova gora, pustinja Blaca, duboke uvale, maslinici, vinogradi, borove šume uz kristalno čisto more, slike su koje brojni posjetitelji nose s otoka Brača.

Otok Brač obrubljen je čarobnim uvalama i prekriven šumama borova i čempresa. Na njegovim pašnjacima koze se hrane aromatičnim travama što njihovom siru daje izvanredan okus. Osunčani brački brežuljci prekriveni su vinogradima čije grožđe daje izvrsna vina. Od davnina, u okolici mjesta Pučišća na sjevernoj strani otoka, nalaze se kamenolomi čijim su kamenom Bračani gradili svoje kuće, a  isti taj Brački kamen ugrađen je u Bijelu kuću u Washingtonu i u Dioklecijanovu palaču u Splitu.

Najstarije mjesto na otoku, Škrip, čuva obrambene zidine ilirskog naselja iz 3. stoljeća, a uz to u rimskom kaštelu Radojković možete posjetiti Muzej otoka Brača s bogatom zbirkom kamenih i etnografskih ostataka. Nerežišća, smještena u središnjem dijelu otoka, nekad su bila glavno otočno središte, sve dok 1828. godine Austrija nije dala prednost Supetru. U mjestu se nalazi barokna crkva Sv. Marije, zasigurno najmonumentalnija crkva na otoku, a posebno je zanimljiva kapela Sv. Petra iz čijeg kamenom popločenog krova apside raste bor.

Volite li mistična mjesta posjetite Zmajevu špilju povrh naselja Murvica, koja je služila kao obitavalište i hram svećenika glagoljaša u 15. stoljeću koji su je bogato ukrasili neobičnim skulpturama čije značenje još nije otkriveno. Na udaljenosti dva sata hoda od Murvice, svećenici glagoljaši iz Poljica, bježeći pred Turcima, osnovali su 1551. godine pustinjački samostan Blaca. Skriven i relativno nepristupačan, samostan ima muzej koji prikazuje fascinantan, za ono vrijeme civilizacijski iznimno napredan život ove vjerske zajednice. Usprkos bogatom kulturnom nasljeđu, Brač je ipak najpoznatiji po svojoj plaži Zlatni rat u Bolu, koja je uvrštena na popis deset najljepših svjetskih plaža. Prekrivena je finim oblucima, trokutastog je oblika s vrhom ispupčenim u more koje ga zaokreće ovisno o smjeru svojih struja. Zbog povoljnih vjetrova, bolska plaža je omiljena među ljubiteljima jedrenja na dasci. Volite li planinarenje uspnite se do vrha Vidove gore (778 m), najvišeg bračkog vrha i ujedno najvišeg vrha među jadranskim otocima, odakle se pruža nezaboravan pogled na jadransku pučinu, otoke Hvar, Šoltu i Vis te planine Mosor i Biokovo.

Tekst i slike preuzete sa: dalmatia.hr ; visitbrac.com